0900-333 2222 (10ct pm)

Op werkdagen van 9.00 - 17.00 uur

Ik wist niet wat er aan de hand was met mijn dochter

Ik wist niet wat er aan de hand was met mijn dochter

“Mijn middelste dochter is drie jaar geleden na een moeilijke periode uit huis gegaan. Er was iets met haar aan de hand, maar niemand wist wat. Vorig jaar heeft ze eindelijk hulp gezocht en bleek dat ze depressief was. Ze heeft nu medicatie, waardoor het gelukkig weer wat beter gaat.

De afgelopen jaren heb ik een paar keer hulp gezocht voor mezelf. Ik ben bij de huisarts en een psycholoog geweest, maar dat leverde geen antwoorden op. Het probleem was dat ik niet wist wat er aan de hand was, dus wist ik ook niet hoe ik ermee om moest gaan. Ondertussen was ik vreselijk ongerust. Het vrat aan me.

In een lokale krant zag ik een advertentie voor een informatiebijeenkomst over depressie. Daar ben ik naartoe gegaan, maar uit privacyoverwegingen wel in een ander plaats dan waar we wonen. Er lagen op die bijeenkomst flyers en visitekaartjes van de familievertrouwenspersoon. Die heb ik toen een mail gestuurd.

In het gesprek met de familievertrouwenspersoon kreeg ik eindelijk antwoorden. Heel belangrijk waren de omgangsadviezen die de familievertrouwenspersoon me gaf. Ze vertelde wat iemand met een depressie doormaakt en hoe ik daar het beste op kon reageren. Door die kennis kon ik beter communiceren met mijn dochter en verbeterde onze relatie. Dat heeft mijn dochter ook ervaren.

Het stelde me ook in staat om mijn andere twee kinderen te ondersteunen, zonder ze precies te informeren over wat er aan de hand was met hun zusje – met mijn dochter heb ik afgesproken om dat niet te doen. Mijn andere twee kinderen hebben flink geleden onder de situatie. Als er iemand depressief is in huis hangt er een soort grauwsluier. Het geeft een enorme spanning.

Doordat mijn dochter in behandeling is buiten de regio, was het voor mij heel lastig om de weg naar goede hulp te vinden. Door tussenkomst van de familievertrouwenspersoon bleek het mogelijk om deel te nemen aan een cursus voor naasten van mensen met een depressie of een bipolaire stoornis. De cursus werd ook betaald. Ik heb er geleerd dat het heel belangrijk is om goed voor jezelf te zorgen. De familievertrouwenspersoon zei tijdens een van onze gesprekken: ‘Als er iets is kun je me elk moment bellen.’ Alleen al dat idee geeft een enorme rust. Het is nooit nodig geweest, maar het is erg fijn om te weten.”

Meer ervaringen