Uw familielid of naaste heeft psychische of verslavingsproblemen. Dat roept veel vragen op. Wat betekent het hebben van deze problemen? Wat zijn de behandelmogelijkheden? Hoe lang gaat de behandeling duren? Hoe kunt u het beste met uw naaste omgaan? Wat moet u wel of juist niet doen?
Vragen over de behandeling
U kunt uw vragen over de diagnose en de behandeling voorleggen aan de hulpverlener. Of u zoekt zelf informatie op het internet.
Zelf informatie zoeken
Blijft u met vragen zitten? Neem dan contact op met een familievertrouwenspersoon. De familievertrouwenspersoon geeft u algemene informatie over psychische en verslavingsproblemen en over de behandeling. Hij heeft een goede kennis van de gezondheidszorg en een groot netwerk. Als hij uw vragen niet zelf kan beantwoorden, dan wijst hij u de weg naar mensen of organisaties die dat wel kunnen. Hij kan u ook verwijzen naar informatieavonden en cursussen.
Vragen over omgaan met de cliënt
Zorgen voor iemand met psychiatrische of verslavingsproblemen is veeleisend en zwaar. U bent behalve partner, ouder, kind, vriend of buur vaak ook hulpverlener. Het kan moeilijk zijn om uw eigen leven te blijven leiden. Misschien moet u uw baan opgeven. Uw leven verandert ingrijpend, maar uw problemen worden vaak niet begrepen. U wilt uw omgeving er ook niet altijd mee lastigvallen. Soms dreigt het u te veel te worden.
Er zijn verschillende manieren om ondersteuning te krijgen bij de zorg voor de cliënt. Bijvoorbeeld bij mantelzorg- of vrijwilligersorganisaties. De familievertrouwenspersoon kan u de weg wijzen. Het kan opluchten om eens met een onafhankelijk persoon te praten die de weg weet in de ggz. De familievertrouwenspersoon geeft u deskundige informatie en advies. Over het stellen van grenzen bijvoorbeeld. En over cursussen en lotgenotengroepen die u een steuntje in de rug kunnen geven.